Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek – een goede voorbereiding verhoogd de kans op succes!

Je hebt gereageerd op een vacature en nu heb je een uitnodiging voor een gesprek ontvangen. Je sollicitatiebrief en CV waren de visitekaartjes. Nu is het moment gekomen om jezelf te verkopen aan je potentiële werkgever. In het sollicitatiegesprek ga je in een kort tijdsbestek jouw capaciteiten en competenties toelichten en je bijdrage aan de onderneming verwoorden.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Voor de meeste sollicitanten is het voeren van een sollicitatiegesprek geen alledaags werk. Vandaar dat het oefenen een belangrijk onderdeel tijdens het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is. Het oefenen kun je het beste met familileden of vrienden doen. Probeer tijdens het oefenen vooral jezelf te verkopen, let hierbij op dat je kort en bondig formuleert.

Let ook op je houding.
Denk tijdens het oefenen van sollicitatiegesprekken ook aan je lichaamstaal. Een goede, niet te krachtige, handdruk geven, glimlachen bij kennismaking en recht opzitten, zijn kleine gebaren die vaak een grote invloed hebben op je beoordeling. Bij het oefenen van sollicitatiegesprekken kun je natuurlijk ook gebruik maken van een camera. Door het filmen van het oefengesprek kun je jouw prestaties zelf bestuderen en verbeteren.

Denk aan je kleding
Bij een goede voorbereiding behoord ook het bedenken van welke kleding je gaat dragen. Zorg ervoor dat de kleding een dag van te voren klaarligt en dat de schoenen gepoetst zijn. Je krijgt maar één keer de kans voor een eerste indruk!

Bij de voorbereiding behoord ook dat je andere belangrijke documenten zoals extra kopieën van je CV, je motivatiebrief, referentielijst en een eventueek portfolio netjes gesorteerd bij je hebt. denk ook aan een pen en kladblok. Door dit vroegtijdig te regelen voorkom je gehaast en de bijhorende stress.

Plan de route naar je sollicitatiegesprek
Niet weten waar je naar toe moet veroorzaakt veel onnodige stress. Bereid daarom de route goed voor. Plan de route naar het bedrijf ruimschoots van te voren en bereken hierbij een ruime marge omdat er altijd kans is op files of vertragingen.

Het is essentieel dat je op tijd bij je sollicitatiegesprek bent, laat dit dus niet over aan het toeval.